Flyg

En av världens äldsta flygplatser!

Ljungbyhed är en av världens äldsta flygplatser, där flygtrafik har bedrivits sedan 1910. Idag är det en av Sveriges mest aktiva flygplatser, i antalet flygrörelser räknat, och en av få flygplatser som kan bedriva en flygverksamhet på över 100 000 flygrörelser per år.

Flygplatsen används idag både i kommersiellt och i utbildningssyfte. Saab Aerotech som underhåller Flygvapnets träningsplan SK60 har sin bas på Ljungbyhed Park och härifrån flygs det ut och in plan till Flygvapnets alla destinationer. TFHS, Trafikflyghögskolan, utbildar varje år cirka 50 elever i sin pilotutbildning och Klippans gymnasieskola har sin flygtekniska utbildning på Ljungbyhed Park. På området finns också Ljungbyheds Flygklubb samt LAS, Ljungbyheds Aeronautiska Sällskap medhistoriska flygplan som intresse.

Ljungbyhed har 4 banor. 2 långa (ca 2000 m) och 2 korta (ca 800 m).

Enbart långbanorna är i bruk idag, kortbanorna används för annan

verksamhet men kan dock tas i drift vid behov.

Ljungbyhed flygplats (ESTL) ligger 2 km väster om Ljungbyhed.

Koordinater: 56050700N, 013122500E

Ljungbyhed Air

Ljungbyhed Air är ett skandinaviskt samarbete för luft och flyg som bildades senhösten 2012. Här ingår idag engagerade partners och medlemmar från flygindustrin, Peabkoncernen, Klippans kommun, Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet, forskare inom flyg och luft, flygklubbar, myndigheter, offentliga aktörer och många fler. Tillsammans etablerar vi Ljungbyheds flygplats som center och kraftfull mötesplats för bolag, utbildningsaktörer, forskare och eventarrangörer som verkar inom luft och flyg runt om i Skandinavien.

Se filmen om Ljungbyhed Air >>>

ljungbyhedair.se

FLYG

 

är en tidigare militär flygplats i Ljungbyhed. Sedan F 5 Ljungbyhed avvecklades 1998 övergick det till ett civilt flygfält som nu drivs genom Ljungbyhed Park AB. Några av dess hyresgäster är: Trafikflyghögskolan (TFHS), Saab AB, Ljungbyheds Militärhistoriska Museum, Ljungbyheds Aeronautiska Sällskap samt en flygklubb. Flygfältet har haft fyra parallella rullbanor för start och landning. Två långa banor om cirka 2000 meter och två korta om cirka 800 m. Idag är kortbanorna stängda och endast 11RL/29RL används till flygverksamhet.

Läs hela inlägget »

Länkar

Då är Ljungbyhed Park det perfekta stället.
Vi kan erbjuda allt från golf, flygning, bilkörning på bana m.m.
MOM Event gör det perfekta eventet för er.

För mer info kontakta:
MOM Event
Läs hela inlägget »

 

LJUNGBYHED PARK
 
                     
HEM                      
OM PARKEN                           
Historia | PEAB AB                      
UTBUD I PARKEN                      
Flyg | Golf |  Museum | Motor | Utbildning                      
VI FINNS I PARKEN                      
Event                      
LEDIGA LOKALER                      
Objektvision                      
KONTAKT                      
                       
_____________________________________________________                      
Thulinvägen 5
264 51 Ljungbyhed